نشریه الکترونیکی قرآن پژوهی
نشریه  الکترونیکی شیعه پژوهی
نشریه الکترونیکی اخلاق پژوهی
بانک مقالات
پایان نامه های برگزیده
خاطرات سبز
همایش بین المللی حضرت معصومه سلام الله علیها
مقالات منتشر شده اساتید و دانش پژوهان تکمیلی بین الملل
«السلام علی الحسین و علی علیّ بن الحسین و علی اولاد الحسین و علی اصحاب الحسین و علی انصار الحسین ــ علیه السلام ـ »
 

 

نشریه الکترونیکی شیعه پژوهی


 ضرورت و اهمیّت

سابقه‌ی تشیّع به عنوان یک مکتب، به زمان پیامبراکرم(ص) بر می­گردد. طلایه­دران تشیّع در میان صحابه‌ی بزرگ خود پیامبر یافت می­شوند که در جای خودش، نام و مشخّصاتشان ذکر شده است.

اختلاف میان شیعه امامیّه و سایر فرق اسلامی، به ویژه اهل سنّت. در همان سالهای آغازین صدر اسلام ریشه دارد و هیچکدام از یکدیگر منشعب نشده و یک معنا مستقل از یکدیگر، به وجود آمده و به حیات خود ادامه داده­اند. از اینرو اگر قرار باشد به لحاظ مطالعاتی، اسلام و نحله­های اسلامی مورد پژوهش قرار گیرد، انتظار می­رود به همان اندازه که به اسلام به روایت اهل سنّت و یا مکتب خلفاء، توجّه می­شود، اسلام شیعی نیز مدّ نظر و مورد مطالعه قرار گیرد. متأسّفانه در طول تاریخ می­بینیم که هرگاه مذاهب و مکاتب و نحله­های فکری اسلامی، مورد مطالعه قرار می­گیرد به مکتب اهل بیت توجّه بسیار کمی شده است و به او به عنوان یک فرقه‌ی حاشیه­ای و اقلیّتی در انزوا به عنوان روافض، نگریسته شده است.

بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، به جهت نقشی که مردم شیعه مذهب در پیروزی آن داشته­اند و نیز به جهت نقش منحصر به فرد روحانیّت تشیّع در پیشبرد و هدایت انقلاب، تشیّع در کانون توجّه قرار گرفت و به تدریج کتاب­هایی به زبان­های اروپایی در معرّفی تشیّع به چاب رسید. امّا متأسّفانه به جهت ضعف منابع، معمولاً این کتاب­ها توسّط کسانی نگاشته می­شد که اطلاع چندانی از حقیقت این مکتب نداشته و چه بسا روی خوشی نیز به آن نشان نمی­دادند. در بسیاری از دپارتمان­های شرق­شناسی، کرسی­های مربوط به اسلام و تشیّع، توسّط بسیاری از یهویان اشغال شده و از جمله بزرگترین مراکز شیعه­شناسی در اسرائیل تأسیس شده است.

از اینرو حضور شیعیان تحصیل­کرده و متعتقد به مبانی و اصول آن، برای معرّفی تشیّع و حضور فعّال در مراکز شیعه­پژوهی ضروری به نظر می­رسد.

برای رسیدن به این موضوع چند سالی که مسئله شیعه­شناسی و شیعه­پژوهی مورد توجّه مراکز آموزش و پژوهشی داخل کشور قرار گرفته و هرسال تعداد زیادی افراد کارشناس از این مراکز فارغ التحصیل می­شوند و نیز آثار ارزشمندی در معرّفی تشیّع و اصول و مبانی فکری آن به رشته‌ی تحریر درمی­آید.

بخش تحصیلات تکمیلی بین الملل جامعة الزهراء قم نیز با توجّه به این مهمّ، اقدام به تأسیس این رشته‌ی آموزشی نمود و مفتخر است که پس از برگزاری چندین دوره، نیروهای کارآزموده­ای را جهت تحقیق و تألیف در زمنیه‌ی شیعه­پژوهی و نیز معرّفی تشیّع در مراکز علمی و آکادمیک، تعلیم و آموزش داده است.

امید که نشریه‌ی الکترونیکی شیعه­پژوهی که منعکس کننده بخشی از تلاش­های داشن­پژوهان این رشته است، بتواند به نوبه‌ی خود، گام مؤثری را در جهت معرفی  گوشه­ای از اصول و مبای فکری این مکتب، بردارد و زمینه‌ی  انجام  کارهای پژوهشی  عمیق­تری را برای جویندگان و شیفتگان معارف ناب اهل بیت مهیّا سازد.